Oktober = Stoptober

De maand oktober staat ook dit jaar weer in het teken van Stoptober. Vanaf 1 oktober gaan vele Friezen weer de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken, jij ook?

Waarom 28 dagen? 

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen nét lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt. 

De positieve effecten van stoppen met roken
Vanaf het moment dat je niet meer rookt begint het herstel. De longen beginnen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. Na 72 uur gaat ademhalen al makkelijker. De bronchiën beginnen te ontspannen. Je krijgt meer energie. De longfunctie kan tot 30% verbeteren. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden.
Na één jaar zijn ook je bloedvaten hard op weg naar herstel en is jou risico op hart- en vaatziekten inmiddels gehalveerd.

Wist jij dat stoppen met roken op korte termijn zoveel positieve effecten heeft? Wie wil dat nou niet?! Meld je daarom nu aan via Doe mee - Stoptober en ga samen met vele anderen de uitdaging aan om in oktober 28 dagen niet te roken!

Ondersteuning bij het stoppen 

Wil jij ook stoppen, maar zou je daarbij graag ondersteuning willen van een stoppen-met-roken-coach? Neem dan contact op met het Stoppunt van de GGD Fryslân via een mail naar stoppenmetroken@ggdfryslan.nl of telefonisch via 088-2299444. Daar ga jij, met goede begeleiding van één van de zes stoppen-met-roken-coaches, namelijk op weg naar een rookvrij leven!

Professionals die u kunnen helpen

De sociale kaart wijst inwoners en professionals de weg naar organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven op en rondom Ameland

Organisaties