Neighbours serveert beste kindermenu

Neighbours in Buren is de winnaar geworden van het eerste Gezonde Kindermenu 2.0 van Ameland. De wedstrijd speelde op zaterdag 5 maart 2022. Het restaurant aan de Strandweg in Buren won daarmee de gouden ster die de komende tijd op de voordeur prijkt. Yasuko Metz, Vivian de Jong en Eva Kienstra hebben samen met de koks Hans Saalbrink en Martijn Groeneveld een overheerlijk kindermenu gemaakt.

Kindermenu 2.0

Het werd zeewolf, knapperig gebakken met een krokant korstje, geserveerd met Amelander aardappelpuree en verse spinazie. De jonge koks in spe hadden zich, net als 21 andere kinderen, in februari vorig jaar aangemeld voor de eerste editie van Jeugd aan Zet. Dit is een project van, voor en door de jeugd. Het onderwerp was deze keer: Het gezonde Kindermenu 2.0.

Het doel hiervan is dat zowel de middelbare schooljeugd als de basisschoolkinderen kennismaken met koken in een restaurant. Door corona en lockdown heeft het koken even op zich moeten laten wachten, maar 5 maart was dan eindelijk de dag.

JOGG

Ameland is een JOGG gemeente JOGG betekent 'Jongeren op Gezond Gewicht'. De naam is inmiddels veranderd in 'Gezonde Jeugd, gezonde Toekomst'. Vanuit die hoek was er subsidie beschikbaar gesteld om de jeugd kennis te laten maken met gezond leren eten. Dat dit in een echt restaurant plaats kon vinden was de kers op de taart.

Vijf restaurants hadden zich hiervoor aangemeld: Stranders, Neighbours en ’t Nije Huuske uit Buren. In Nes waren dat Van Heeckeren en Vishandel Metz.

Elk restaurant had een klein groepje van drie of vier kinderen dat samen met de kok een hoofdgerecht bedacht en ook samen bereidde.

De menu’s moesten aan verschillende eisen voldoen:

  • Zijn er veel groenten gebruikt?
  • Is het kleurrijk?
  • Is het gezond?
  • Zijn er streekproducten (in dit geval Amelander producten) gebruikt?
  • En zijn het seizoensproducten?

Een kinderjury bestaande uit Ireen Bunicich, Wesley Reining, Martin Strijker en Jolie Mollema mocht de verschillende menu’s proeven en beoordelen. Agnes Schiphof, makelaar van Jong Leren Eten, maakte samen met Sonja Toonstra, medewerker Sociaal Domein en beleidsmedewerker JOGG en wethouder Piet IJnsen de jury compleet.

Ze hadden er nog een zware taak aan. Alle menu’s zagen er superlekker, gezond, kleurrijk uit en zaten boordevol Amelander producten.

De gerechten varieerden van vis, pasta of pizza. De beoordelingen lagen heel dicht bij elkaar. Er was één winnaar en alle andere restaurants werden tweede. Voor alle jeugdige koks was er een kookboek naar keuze. De winnaars, de kinderkoks die in Neighbours in de keuken hadden gestaan, mogen met hun gezin hun eigengemaakt Gezonde Kindermenu in Buren komen eten.

Het kookfeest is mogelijk gemaakt door subsidie van Jeugd aan Zet, Winter Games, Jong Leren Eten, JOGG en de inzet van buurtsportcoaches, horecaondernemers en de jeugdige deelnemers.

Alle kans dat er een tweede editie komt.

(Bron: Persbureau Ameland, 6 maart 2022)

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties