Bijstand, voorschot uitkering

Grandpa

Na uw aanvraag voor een bijstandsuitkering kan het even duren voordat u de uitkering ontvangt. Daarom krijgt u een voorschot op uw uitkering totdat u uw uitkering definitief ontvangt. Het voorschot is minimaal 90% van de bijstandsuitkering die u kunt krijgen.

Binnen 4 weken na uw aanvraag krijgt u het voorschot van de gemeente. U blijft het voorschot ontvangen tot er een besluit is genomen door de gemeente over uw recht op bijstand.

Bent u jonger dan 27 jaar en woont u niet samen met een partner ouder dan 27 jaar? Dan krijgt u over de eerste 4 weken geen voorschot. U kunt namelijk pas na 4 weken de bijstandsaanvraag indienen.

Hoe werkt het?

Voorschot voor directe aankopen

U kunt een voorschot krijgen als u niet genoeg geld hebt om te wachten totdat de uitkering op uw rekening is overgemaakt.

Geen voorschot

De gemeente mag weigeren u een voorschot te geven in de volgende gevallen: Bij de aanvraag is al duidelijk dat u geen recht hebt op een bijstandsuitkering.

  • U levert onvoldoende bewijsstukken aan.
  • U levert de bewijsstukken te laat aan
  • U werkt onvoldoende mee bij de behandeling van uw aanvraag.

Wat moet ik doen?

U krijgt het voorschot automatisch van de gemeente. Dit voorschot moet u later terug betalen. Krijgt u definitief de bijstandsuitkering? Dan kan de gemeente het voorschot verrekenen met uw uitkering.

Wat heb ik nodig?

  • een recent bankafschrift
  • een bewijs van eventuele schulden

Professionals die u kunnen helpen

De sociale kaart wijst inwoners en professionals de weg naar organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven op en rondom Ameland

Organisaties